Archivo del blog

lunes, 2 de octubre de 2023

CONCORDIA I COL·LABORACIO ENTRE PAÏSOS

 

Cal la igualtat entre els ciutadans dels diferents països, i això s'aconsegueix per la concòrdia i col·laboració entre ells.

El que progressa mes ràpid per les seves condicions, característiques des seus habitants, de la seva mineria, agricultura, ramaderia, clima, recursos hídrics, situació en el mapa, tot això marca diferencies entre països, però no es obstacle per una col·laboració que beneficiï a tots.

Cal posar de relleu que el estil de vida i el volum de necessitats dels habitants de un o altre país, difereixen i a cops àmpliament, de totes maneres cal entendre que la imatge que uns comporten es mes encisadora que la que aporten altres, que les costums son molt diverses entre uns i altres.

Els que mes progressen els convé fer una mirada als que ho fan mes lentament, i caldrà tenir-se unes exigències mútues en quant a planificació, i magnitud de despesa; evitant en tot cas les fugues de recursos en favor de interessos personals.

Apello a la justícia distributiva, perquè les fugues de recursos fàcilment  es donen en els que estan en pitjors condicions i desitjant fer un salt a una situació de mes prestigi; es per això que cal una planificació concordada i en funció del benefici mutu, sobretot entre països que comparteixen fronteres.

Actualment amb la intel·ligència artificial, es poden aconseguir, valoracions molt precises respecte les necessitats i recursos  de cada part, fins i tot respecte a la natalitat estimulant-la quan calgui o frenant.la, si es preveu un excés de població no assumible, sempre  respectant la dignitat humana.

 

Tota aquesta reflexió genèrica la podem aplicar en la relació entre Catalunya i Espanya.

En la taula de diàleg son aquets els punts que es tindrien que tractar. Espanya te una constitució quasi federal, amb bona voluntat podríem aproximar-nos a aquesta situació sense perdre ni la unitat ni la monarquia.

Ara be en la taula de diàleg tindria que sorgir la administració autònoma dels impostos de manera que Catalunya decidís que s’aporta a Madrid, com ho fa el país Basc, en funció dels pressupostos de cada estat federal, i llur urgència  en el conjunt, donant preferència a lo que beneficia a mes gent. No pot  sota ma actuar una mentalitat militar, decidint  de forma partidista els interessos generals del país.

Si ara els que vivim a Catalunya som 9.000.000 d’habitants, em de saber com l’entenen els que hi viuen; sabem també que hi ha milers de catalans escampats per el mon, catalans que tenen els seus drets en la terra d’origen.

Seria necessari un referèndum acordat sense anar a màxims, de tempteig per seguir negociant la manera com governar el país.

Hi ha ara moltes desconfiances i enveges respecte al nostre país, en el conjunt de Espanya, ens creuen molt ambiciosos i poc generosos, perquè ens veuen com la mula que cal portar-la ben lligada.

Demostrem que no tenim cap interès de escapada, però tampoc som un botí de conquesta, ni nosaltres sentir-nos conquerits.

No hay comentarios: